Hemförsäkring – Guide och tips för bästa försäkring

Hemförsäkring – Guide och tips för bästa försäkring

Hemförsäkring – Jämför pris och villkor

Det är lönande för dig att kolla upp de olika försäkringsbolagens villkor och premier när du ska teckna en hemförsäkring. Du kan spara flera hundra eller någon tusenlapp per år genom att se efter om du kan hitta en bra samt prisvärd hemförsäkring som ändå har bra förmåner. Oavsett om du hyr en lägenhet eller äger en bostadsrätt så är det en enorm trygghet att ha en hemförsäkring.

En bra hemförsäkring ger trygghet

I hemförsäkringen för hyreslägenhet har du ett bra skydd för lösöret, dvs, den lösa egendom som du har i hemmet som t ex. möbler, om du skulle råka ut för en brand, skada eller stöld i hemmet. Via hemförsäkringen är alla personer som bor i samma bostad som dig medförsäkrade, förutsatt att de lever i familjeliknande förhållande. Försäkringsbolagen har lite olika regler för hur de godkänner att bara vanliga vänner bor ihop.

hemforsakring-tips-och-guide

Många tänker inte på att en hemförsäkring förutom egendomsförsäkring även innefattar rättsskydd, ansvarsförsäkring, reseskydd och överfallsskydd. Här kan du lätt jämföra de olika försäkringsbolagens premier och villkor. Det finns inget som säger att den billigaste hemförsäkringen är den sämsta, den kan till och med vara den bästa. Huvudsaken är att du själv är nöjd med ditt val.

Bostadsrättsförsäkring är ett måste

Bostadsrättsägare har en underhållsskyldighet på sin bostadsrätt. Det kan vara tapetsering, målning, renovering av badrummet etc. Bostadsrättsföreningen kan ställa krav på att du som bostadsrättsägare tecknar en bostadsrättsförsäkring.

Om du äger en bostadsrätt bör du teckna en bostadsrättsförsäkring ( bostadsrättstillägg). Den kan tecknas så att den ingår i hemförsäkringen eller som en separat försäkring vid sidan om. Om du ska ha en bostadsrättsförsäkring kan det åter vara lönande att jämföra de olika försäkringsbolagen. Här gäller samma som innan och det är att du själv är nöjd med försäkringen.

De olika huvuddelarna i hemförsäkringen:

Egendom – kan ersätta ditt lösöre, t ex. möbler som du äger, hyr eller lånar för privat bruk

Rättsskydd / Juridiskt skydd – ersättning för kostnader för ett juridiskt ombud, om du råkar i tvist med någon

Reseförsäkring – gäller som vanligast i 45 dagar, ger ett utökat skydd när du åker på resa

Ansvarsförsäkring – eventuell ersättning om du som privatperson blir skadeståndsskyldig

Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hemförsäkring. Cirka 90 % av alla hushåll har en hemförsäkring. Det är ju en stor trygghet för dig och din familj att ha en försäkring. Även om de flesta tänker ”att det händer inte mig”, så kan det faktiskt göra det. Skulle du då inte ha någon hemförsäkring, får du inte ekonomisk hjälp. Så med bästa rekommendationer, en försäkrings för ditt boende är en bra investering.

Hemförsäkring via fackförbund

Många har sin hemförsäkring via sitt fackförbund, så kallad kollektiv hemförsäkring. Då ingår den i fackavgiften och du behöver inte betala något själv per månad. Det brukar komma ett försäkringsbrev en gång om året hem i brevlådan. Även om du inte skulle vara nöjd med din kollektiva hemförsäkring kan du titta dig omkring hos de olika försäkringsbolagen och jämföra priser, förmåner, premier med mera.

Se dig gärna omkring hos de olika försäkringsbolagen mer än en gång. Var inte rädd för att ställa frågor. Det är du som ska teckna hemförsäkringen. En fördel med att du tittar dig omkring hos bolagen är att du lär dig väldigt mycket om försäkringar, och så lär du dig sådant som du kan ha nytta av, antingen nu eller senare i livet.

Det finns som sagt ett par riktigt bra alternativ när det kommer till hemförsäkring och se till så att du har en bra lösning ifall faran är framme. Man vet aldrig vad som kan hända i hemmet, men man behöver vara bra försäkrad så man är täckt om det skulle vara fara på taket.

Hemförsäkring – Guide och tips för bästa försäkring

Kommentera

Stäng meny