Upptid webbhotell – Vad är upptid på ett webbhotell?

Upptid webbhotell – Vad är upptid på ett webbhotell?

Hur tar jag reda på den upptid ett webbhotell ger?

Det är viktigt att förstå vad upptid är för något då man har tänkt tjäna pengar på sin sajt. Det spelar ingen roll om syftet är att tjäna på reklamintäkter eller om sajten är till för att fiska nya kunder och ge god service till åter-kommande – en sajt måste ha en bra upptid för att leverera högsta möjliga förtjänst. Då du väljer ett webbhotell så ska du noga undersöka deras upptid och tänka på att du får det du betalar för.

Om tjänsten är gratis så är det antagligen så att man inte erbjuder den typ av upptid som en seriös hemsida kräver.

Vad är upptid?

Upptid är precis som det låter, nämligen den tid som din sajt finns tillgänglig online. Om ett serverhotell drabbas av strömavbrott, problem med koppling till nätet eller en regelrätt krasch så kommer detta att innebära att din sajt inte längre syns online. Det här händer vid något tillfälle för de flesta web hosting tjänster, men man kan helt klart se att det råder stor skillnad mellan olika webbhotell och därför så gäller det att välja rätt. Du kan sällan räkna med 100% upptid, men 99.5-99.9% är siffror som är både realistiska och bra.

upptid-pa-server-servertid

Dessutom så bör en serverhosting tjänst göra sitt yttersta för att hela tiden förbättra dessa siffror med hjälp av uppdateringar och ny teknik. Du ska finna information om den procentsats som erbjuds på företagets hemsida, men du kan även använda dig av sajter online som jämför de olika webbhotellen för att det ska bli lättare för dig att avgöra vilket som kommer att passa dig och din plånbok allra bäst.

Små skillnader leder till stora förluster

Nu kanske du tycker att det är löjligt att dividera om några få tiondelars skillnad, men då har du fel. På ett år så kan det handla om flera hundra kronor, kanske flera tusen, för den som driver en sajt som drar in stora reklamintäkter eller många affärsmöjligheter. Då du beaktar upptiden så måste du räkna på vad avbrott kommer att kosta dig under en längre tidsperiod.

Detta kan du förstås bara göra då du vet hur mycket du tjänar på din sajt men den som har satt upp mål för detta kan givetvis göra en preliminär beräkning av kostnaden för en lägre upptid. Tänk på att nya besökare som möter en blank sajt inte kommer igen, och att återkommande besökare kanske tänker att tjänsten eller företaget inte längre existerar. Det här kan leda till kostnader som känns på lång sikt och inte bara för den dag, timme, eller minut som sajten låg nere.

Jämför olika hostinglösningar

Du bör jämföra olika webbhotell och se svart på vitt vilka upptider de erbjuder. Om du ser att webbhotellet lovar 100% upptid helt gratis så bör du vara skeptiskt. Det här är inte särskilt troligt. Faktum är att gratislösningar för det mesta innebär att man tummar på upptiden och även delar server med många andra sajter vilket kan leda till att den egna sajten laddas långsamt. En sajt som laddas segt kan ge precis samma intryck som en sajt som tillfälligt är nere på grund av serverstrul.

Därför kan det vara bättre att betala för att få en lösning som ger en smidig sajt så ofta som bara är möjligt. Om du kontaktar en webbyrå så kommer du att få stor hjälp med rätt val av hosting. Du kommer även att få rätt lösningar vad gäller design av din sajt så att den laddas snabbt och inte missar viktigt trafik från folk som inte tycker att man ska behöva vänta på att en sajt syns i browsern.

När man talar om sökmotoroptimering så är det förstås så att upptiden påverkar det samlade resultatet. Det här är något som en bra webbyrå beaktar och därför så kan det vara väl värt att få hjälp med denna analys och frågeställning så att man verkligen hamnar på rätt serverhotell där allting fungerar som det ska hela veckan och dygnet runt.

Webbhotell med bra upptid

På webbplatsen Allt om webb finns en bra uppdaterad topplista om bästa webbhotell 2019.

Lämna ett svar

Stäng meny